Cum faci economie la facturi folosind becuri economice versus becuri incandescente

Becurile economice sunt mai eficente decât cele incandescente datorită faptului că acestea produc lumina într-un alt mod. Becurile incandescente sunt niște mici radiatoare: când se aprinde lumina, curentul electric încălzește filamentul metalic din bec. Acesta emite o lumină albă atunci când este încălzit. Astfel, doar 10% din energie este utilizată pentru iluminare, în timp de 90% sunt utilizați pentru a încălzi filamentul metalic. Becurile economice sunt umplute cu gaz: ultravioletele din becul economic produc lumina vizibilă cu ajutorul fosforului. Prin acest procedeu becurile economice produc de 5 ori mai multă lumină decât cele incandescente.

Știați că dacă 20 de milioane de case utilizeazaă un bec economic de 20W în loc de un bec incandescent de 100W(ambele furnizând aceeași cantitate de lumină):

  • se economisesc 1.6 miliarde kWh energie, echivalentul a 400.000 de tone de țiței
  • emisiile CO2 se reduc cu 800.000 tone, echivalentul a 40 milioane de copaci.

Datele de mai sus au în vedere un bec utilizat 1.000 ore pe an.

Sfaturi pentru cumpărători

Alegerea becurilor economice după soclu: orificiul filetat în care se înșurubează becul se cheamă soclu. Acestea variază în funcție de diametru. Tipul cel mai comun utilizat în casă este E27. Becurile economice se potrivesc la soclurile E27 și E14. Verificați acasă tipul soclului înainte de a achiziționa becul economic. Tipurile de soclu sunte menționate pe ambalajul becului.  Făcând o retrospectivă din punct de vedere economică, ajungem la concluzia că făcând transferul către becuri economice vom avea facturi mai mici la lumină și vom ajuta și mediul înconjurător. Bineînțeles, fiecare investiție are nevoie de un capital de pornire, iar dacă nu aveți bănuții noi vă propunem să luați un împrumut rău platnici în anul 2021 de pe site-ul creditdoctor.ro Beneficiați de 0% dobândă la primul credit în primele 30 de zile și puteți împrumuta până la 10.000 de lei.

Întrebări frecvente

Becurile economice produc doar lumină albă, precum becurile incandescente?

Becurile economice au mai multe culori, de la lumina albă la lumină naturală, inclusiv lumina albă caldă oferite de becurile incandescente. Culoarea luminii produsă de un bec este exprimată în grade Kelvin(temperatura culorii). Cu cât gradul Kelvin este mai mic, cu atât culoarea luminii este mai caldă (mai aproape de galben).

Grade Kelvin:

2.700 Kelvin ( discret, alb galbui cald, revigorantă – sufragerie și dormitor)

5.000 Kelvin (mai alb, alb rece-albăstrui, captează atenția – camera de lucru și bucătăria)

6.500 Kelvin (lumină naturală alb-albăstrui rece / relaxant sufragerie și holuri)

Putem folosi becuri economice pentru exterior?

Da, becurile economice pot fi utilizate și pentru exterior. Totuși, capacitatea lor de iluminare scade odată cu temperatura. În plus, la exterios becurile trebuie protejate împotriva prafului și a condițiilor meteo cu ajutorul corpurilor de iluminat.

Ce trebuie să avem în vedere când utilizăm becuri economice? Trebuie să avem mâinile curate și uscate: pentru a nu scăpa becul economic, trebuie să avem mâinile uscate atunci când îl montăm. Acesta poate fi omntat în condiții de siguranță ținându-l de partea de plastic.  Durează un timp până la aprindere: becurile economice nu se aprind în momentul acționării comutatorului. Durează câteva secunde până la aprindere datorită structurii lor diferite.

Putem folosi becuri economice cu un senzor de mișcare?

Becurile economice au o rezistență limitată la pornire/oprire. Dacă utilizăm becuri economice cu senzori de mișcare, trebuie să alegem un bec garantat pentru 25.000 – 30.000 de porniri/opriri.

Dacă doriți becuri economice cu variatoare trebuie să știți că variatoarele sunt utilizate pentru economisirea energiei și în scop decorativ. Întrucât becurile economice devin tot mai populare, ele sunt concepute pentru a fi utilizate la intesitate variabilă cu variatoare. Becurile care sunt marcate pe ambalaj „Dimmable” sau „Dim” sau cu un semn corespunzător pot fi utilizate cu variatoare.

Ce trebuie să facem cu un bec uzat?

Nu aruncați becul economic la gunoi. Deși conținutul de mercuri este redus, el poate dăuna mediului dacă este amestecat cu alte deșeuri. Becurile economice trebuie duse la centre de reciclare sau de colectare.

Ce trebuie să facem dacă se sparge un bec economic?

Dacă un bec economic se sparge accidental, vă rugăm să urmați instrucțiunile de mai jos:

  • înainte de adunarea cioburilor, deschideți cea mai apropiată fereastră
  • apoi strângeți cioburile cu un prosop de hârtie umed. Nu folosiți mătura, perie, aspirator sau mâinile goale
  • Odată cioburile strânse într-o pungă de plastic, duceți punga la punctele de colectare sau la centrele de reciclare din apropiere.

Mituri false: becurile economice conțin cantități mari de mercur. Becurile economice conțin cantități foarte mici de mercuri, care nu reprezintă un pericol semnificative în timpul utilizării. De exemplu, cantitatea de mercur dintr-o baterie de ceas este de 5 ori mai mare decât cea dintr-un bec economic.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *